De Steenfabrikanten KOTEN in Hommert, Reijmersbeek en op de Horsel

 

 De Steenfabrikanten "Koten" in Hommert, Reijmersbeek en op de Horsel , hoe zat dat nou?
 
 
 
  


Het begint allemaal met de man op de foto: Peter Koten (*1858 Grevenbicht † 1933 Nuth) .

Peter Koten steenfabrikant , medeoprichter van de “Heerlense Stoomsteenfabriek Firma Beckers-Koten & Cie.” de latere NV Beckers Koten Steenfabriek aan de Meezenbroekerweg. Vanaf 1892 is hij directeur van die Steenfabriek

Peter Koten was getrouwd met Hubertine Langohr en ze hadden 4 kinderen: Wiel, Maria, Gabriel en Vic.

De oudste zoon Wiel begint -in de voetsporen van zijn vader- op 24 jarige leeftijd in 1913 samen met compagnon J. Mertens de steenfabriek in Hommert.

In 1920 start de familie Koten (vader Peter en zoon Vic?) dan ook een steen- en pannenfabriek ter hoogte van Lui/ Reijmersbeek . Deze steenfabriek is geen lang leven beschoren en sluit alweer in 1935.

In 1920 verhuist het gezin (vanuit Heerlen?) naar Nuth en gaat Peter Koten met vrouw Hubertine en de ongetrouwde kinderen Gabriel en Maria op Huize Nierhoven wonen. De oudste zoon Wiel woont dan inmiddels met zijn vrouw Libertine Tans in Hommert en de jongste zoon Zoon Vic. (getrouwd met Augusta Moonen) gaat aan de Valkenburgerweg (nr. 16) wonen.

Peter Koten was op velerlei gebied maatschappelijk betrokken en in Nuth bijvoorbeeld ook bestuurslid van de Harmonie St. Bavo. Hij overlijdt in 1933 op Nierhoven waarna zijn vrouw met de kinderen daar blijven wonen. Hubertine overlijdt in in 1943 en dochter Maria in 1953 waarna Huize Nierhoven aan de Gemeente Nuth wordt verkocht.

Wiel Koten in Hommert overlijdt , 46 jaar oud, in 1935. De steenfabriek in Hommert komt dan in de openbare verkoop en wordt teruggekocht door de familie Koten (dus zonder Mertens) . Vanaf 1937 staat Vic. Koten bij de KVk ingeschreven als eigenaar van de Steenfabriek in Hommert. De Steenfabriek wordt dan door de familie Koten gerund tot 1953 waarna het bedrijf overgaat in de handen van de familie Klinkers.

Terzijde: Wiel Koten was getrouwd met Libertine Tans (voor de ouderen onder ons: 'n zus van mw. Starmans-Tans). Zij krijgen 5 kinderen waarvan zoon Piet dramatisch om het leven komt en sneuvelt in de meidagen van 1940. De broers Gabriel en Vic Koten overlijden in 1964 en 1965

Vanaf 1953 is de steenfabriek in Hommert dus in handen van de familie Klinkers die ook al vanaf 1946 de directie voert over de steenfabriek "Beckers en Koten" in Heerlen.

De steenfabriek "Beckers Koten" in Heerlen moet in 1968 sluiten en verhuist dan naar het Industrieterrein de Horsel in Nuth, nog steeds onder de naam "Beckers & Koten Steenfabriek"

In 1980 gaat de Steenfabriek op de Horsel failliet en gaan zowel de steenfabriek in Hommert als de fabriek op de Horsel over van de familie Klinkers naar de Familie Stassen onder de nieuwe naam Steenfabriek Nuth BV

De Steenfabriek in Hommert sluit ergens midden jaren '80 de poort.

Bronnen/ Meer lezen

over Peter Koten zie: biografien bij de NGV

En over de steenfabrieken in Limburg: zie de website van grofkeramiek

 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Nuth van Toen Varia