De textielwinkel van Marie Crijns….

 

 
Iedereen kent natuurlijk de fietsenwinkel van Louis Crijns later uitgebreid met “wit- en bruingoed” die hij samen met zijn zonen Thei en Piet runde aan de Stationsstraat.
 
De textielwinkel van Louis’ oudere zus Marie zal bij velen minder bekend zijn.
 
Het was niet ongebruikelijk begin vorige eeuw dat met steun van de familie, winkels gevestigd werden om de (vaak nog) ongehuwde dochters een bron van inkomsten te verschaffen.
Ook in Nuth voorbeelden te over. Zo vestigde Slager Orbons een hoedenwinkel voor zijn dochter Antoinette (de latere echtgenote van meester Pie Pinckaers). Hoofdmeester Hermans bouwde een winkel voor zijn dochters: “Gezusters Hermans”. Aannemer Gerards voor zijn dochters: de “Gezusters Gerards” .
Zo ook meester Lei Martens uit g’n Hel (schoonbroer van meester Crijns) die voor zijn nicht en neef een winkelpand bouwde onder aan de stationsstraat: Harrie Crijns een tabakswinkel en Marie een textielwinkel in een leuke winkelstraat naast de Ster en Gezusters Gerards. 
 
Marie Crijns Coenen

Marie was in 1918 getrouwd met Herman Coenen (een spoorweg beambte uit Swalmen) en het stel kreeg in rap tempo 9 kinderen: 6 jongens en 3 meisjes die in hun jeugdjaren opgroeiden tussen de winkel van hun moeder en oom Louis die de tabakszaak van zijn broer had overgenomen en tot fietsenwinkel had omgebouwd.
Herman Coenen


 
Maar eind jaren ’30 wordt ineens alles anders. De winkels onder aan de Stationsstraat worden gesloopt voor de aanleg van de snelweg en Marie komt in 1938 plotseling te overlijden. Herman blijft achter met de kinderen en tot overmaat van ramp overlijdt de jongste, Mia, in 1944 op 12 jarige leeftijd…..

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Nuth van Toen Varia