SJRA MULKENS, nog een soldaat van Napoleon uit Nuth ? Een grensgeval! (door Rich Claessens)


"Wijnandsrade aan de Platsbeek"



Wijnandsrade grenst aan Nuth, iedereen weet dat. Ook ter hoogte van Helle is dat het geval. Als je over de provinciale weg van Hunnecum naar Aalbeek gaat ga je dus over het grondgebied van Wijnandsrade.

Bij Helle werd vroeger de grens gevormd door de Platsbeek. Helle zelf ligt aan de Nuthse linkerkant van de beek. Dit zie je ook als je nauwkeurig naar de Kuyperkaart van 1866 kijkt: de beek is als een licht kronkelend lijntje aangegeven dat bij Straten niet meer de grens vormt.

Eén huis ligt op de kaart aan de Wijnandsraadse kant. Bij de Franse volkstelling van 1796 woonde daar Joannes Mulkens met zijn vrouw Maria Catharina Timmers, vier kinderen en zijn vader. Ten onrechte wordt het huis dan bij Nuth gerekend. 

De ambtenaar vergeet ook vader Joannes zelf te noteren, maar Miel Bruls die later de mensen van Helle beschrijft vermeldt hem wel. Het is mij niet duidelijk of die weet dat deze familie eigenlijk in Wijnandsrade woonde.

Het tweede kind van het echtpaar was Joannes Gerardus Mulkens, vrijwel zeker Gerard genoemd. Die was in november 1786 door pastoor Scherpenseel in Nuth gedoopt. Het echtpaar liet daar alle kinderen dopen, ook die na 1796 geboren werden. Op 23 november 1806, net twintig jaar oud meldt Gerard Mulkens zich, samen Gerard Houppermans uit Hulsberg bij het 106e Regiment Infanterie. Hij werkte in die tijd zelf ook in Hulsberg. Op de vraag waar hij is geboren antwoordt hij niet Wijnandsrade, wat juist zou zijn geweest, maar de plaats waar hij was gedoopt: Nuth. De Franse administrateur verstaat dat niet goed en noteert ‘Necth’. Om die reden wordt hij bij de gewone zoekactie in het archief niet gevonden als je de jongens van Nuth zoekt.

Hij is lang in dienst geweest. Genoteerd staat dat hij bevorderd werd tot grenadier, ervaren soldaat en dat hij aan acties deelnam in 1809. Op 19 april 1812 overlijdt hij in Verona (Italië) aan een besmettelijke ziekte. Gerard Houppermans is dan op weg naar Rusland waar hij later als vermist zal worden opgegeven, evenals een aantal andere Limburgse soldaten zie op dezelfde pagina van het stamboek staan. Van die pagina komt overigens niemand terug.

De administrateur van het ziekenhuis in Verona heeft van grenadier Jean Gerard Mulkens een akte van overlijden opgemaakt en deze gestuurd naar Wijnandsrade, waar hij in de Burgerlijke Stand is gearchiveerd. Ik vind het knap dat deze ambtenaar wél wist dat Mulkens enkele meters ten zuiden van de Platsbeek was geboren, in Wijnandsrade en niet in Nuth....


Reacties

Populaire posts van deze blog

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen

Nuth van Toen Varia