De Kapel van Vaesrade die de beeldenstorm overwon!

Vaesrade was tot in de Franse tijd onafhankelijk van Nuth en een zelfstandige heerlijkheid. 
 
Na wat bestuurlijk gerommel tussen het kapittel van O.L. Vrouw in Aken en het kapittel van St. Servaes te Maastricht werd Vaesrade in 1462 aan het kapittel van St. Servaes toegewezen. Het dorp had zijn eigen bestuur en rechtspraak maar voor kerkelijke zaken waren de inwoners van Vaesrade op de St. Bavo parochie in Nuth aangewezen. 
 
In 1596 werd een “Capelleke te Vaesray” gesticht door Martinus Snijders , een notabele uit de regio die waarschijnlijk dacht zo zijn zielenheil een extra zetje te geven. Gezien Vaesrade’s band met de kapittels van Maastricht en Aken werd de kapel toegewijd aan O.L. Vrouw en St. Servatius.
 
Rond 1670 wordt de kapel zwaar beschadigd tijdens de beeldenstorm door de protestanten. De inwoners van Vaesrade herstellen de schade later geholpen door een aangetrokken kluizenaar voor wie naast de kapel een kluis wordt gebouwd. Het is de bedoeling dat de aangestelde kluizenaar (of heremiet) de Vaesrader jeugd de weg wijst op het godsvruchtige pad en ze leert lezen en schrijven.
 
In 1855 wordt de kluis afgebroken en op die plek de pastorie en “rectoraats” kerk gebouwd. 
 

De kerk wordt tegen de kapel aangebouwd. De kapel fungeert vanaf dat moment tot 1928 als sacristie. Als in dat jaar de huidige kerk wordt gebouwd verdwijnt helaas ook de eeuwenoude kapel

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Nuth van Toen Varia