Een noodlottig ongeval aan het eind van de oorlog

 



Na de bevrijding van Nuth op 18 september 1944 en de verloren slag om Arnhem in de daaropvolgende week, stokte het front en kwamen de grote troepenbewegingen van de geallieerden grotendeels tot stilstand. Her en der achter de frontlinie -ook in Nuth- werden de soldaten in gekwartierd bij mensen thuis of bivakkerend in tenten in de wei. De bevoorrading richting de frontroepen ging ondertussen onverminderd door en tijdens een van die transporten, deed zich in Nuth een noodlottig ongeval voor. 
 
De 15 jarige Wilma Gelissen van het gezin Gelissen -Teurlings aan de Bergstraat in Tervoorst werkte als dienstmeisje in Nuth. Op woensdag 8 november 1944 fietste Wilma over de Slagboomsweg langs het kerkhof. Op de hoek met de Kamp kwam ze te vallen en met haar fiets onder de achterwielen van een Amerikaanse truck met munitiekisten terecht. 
 
Ze werd naar binnen gebracht bij Keulen op de Kamp en overleed enkel uren later, om precies te zijn om half vijf ‘s middags, volgens de aangifte die Jan Haagmans de volgende dag bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in Nuth deed.
 
De begrafenis werd verzorgd met speciale dank aan Verzekerings Mij Johan de Witt.
Het gezin werd met dit noodlottig ongeval voor de zoveelste keer in korte tijd zwaar getroffen. In 1941 kwam Wilma’s ouder broer Hub, die op de Duitse Carolus Magnus mijn in Ubach Palenberg werkte op 17 jarige leeftijd om het leven en 5 maanden voor Wilma’s dodelijk ongeluk was haar vader Pie Gelissen op 52 jarige leeftijd komen te overlijden
 
(Met dank aan Josje Godwin Wehrens voor de foto met bidprentje en het dramatische verhaal over haar tante Wilma Gelissen uit Tervoorst)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen (ISBN 978-90-83468-30-3)

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Ter nagedachtenis aan Willy Vonken en Piet Gerards