"DYNASTY" aan de Pletsjbaek: de relatie en invloed van Nuther families

(zoals de titel van dit bericht al doet vermoeden moet de inhoud vooral met een glimlach en knipoog naar het verleden gelezen worden!)

De bruiloft in 1927 van Xavier Heijnen en Fien Weustenraad


Rond 1900 bepaalden pastoor en notabelen in hoge mate de gang van zaken in het dorp. De burgemeester, de dokter, de hoofdonderwijzer, de apotheker, 'n paar grote boeren en wat rijke ondernemers. Nuth was daarop geen uitzondering en je ziet in die tijd dan ook telkens dezelfde familienamen voorbijkomen: Beckers, Hermans, L'Ortije, Starmans, De Wever, Heijnen, Smeijsters, Weustenraad, Brand, Koten, Diederen (en ik vergeet er vast nog wel een paar).

Door huwelijken waren ze allemaal over en weer verwant en was het belang van de één ook het belang van de ander: tot ver over de dorpsgrenzen heen! De baron Michiels regeerde natuurlijk ook mee: weliswaar op de achtergrond maar daarom zeker niet minder invloedrijk: "... het loket iets te strikt op tijd gesloten voor de Reijmersbeekse post en kantoorhouder Alfons Pijls zag zijn kans op een burgemeestersfunctie verdampen...."

Op deze trouwfoto uit 1927 het verbond tussen de geliefden uit de heerboeren families Heijnen en Weustenraad met de vertakkingen naar de notabelen in Nuth en Omstreken.

De ouders van de bruidegom waren Leon Heijnen uit Mheer en Josefien L'Ortije uit Wijnandsrade, beiden uit welgestelde "goed-boerende" families. Zeker de familie L'Ortije was geen onbekende in Nuth en had heel wat bestuurlijke invloed. In Wijnandsrade leverden de L'Ortijes drie burgemeesters tussen 1810 en 1878 en in Nuth was Jan L'Ortije vanaf 1883 raadslid en vanaf 1896 tot 1919 wethouder. Huwelijken tussen de L'Ortijes en de families Beckers (verantwoordelijk voor 2 burgemeesters) en Hermans (met 4 generaties hoofdonderwijzers) zorgden voor voldoende cement in het familiebouwwerk. Aanvankelijk woonde het echtpaar Heijnen-L'Ortije in de witte boerderij tegenover de Pastorie samen met de ongetrouwde (en niet onbemiddelde) broers en zussen van Josefien waar tussen 1885 en 1898 hun 7 kinderen (6 meisjes en 1 jongen) worden geboren. Begin 1900 wordt door aannemer Gerards boven aan de Stationsstraat een nieuwe kapitale herenboerderij gebouwd waar Leon en Josefien met de kinderen gaan wonen. We kennen het pand vandaag de dag beter als het Crombach-huis.

Het huis werd gebouwd mede met geld uit een erfenis De vader van de bruidegom: Joannes Leonardus Heijnen was koetsier geweest bij de Maastrichtse familie Maurissen- Kerens de Wijlre. Deze familie woonde op Nijthuijsen bij Wijnandsrade. Dat echtpaar overleed zonder kinderen en ze wilden ook niet in een graf begraven worden. Xavier Maurissen is in Wijnandsrade begraven en Mw. Kerens in Maastricht. Ik heb begrepen dat Leon Heijnen een behoorlijk vermogen van zijn werkgever geërfd heeft bij diens overlijden en het zou me ook niet verbazen als zoon Xavier Heijnen vernoemd is naar zijn oud werkgever en weldoener Xavier Maurissen.

De ouders van de bruid waren Baptist Weustenraad en Hubertien Laven beiden uit families met grote boerderijen aan de kerk. Ze wonen in de herenboerderij die al in 1795 door Baptist's grootvader Arnold is gebouwd en die we later kennen als de boerderij van Pierre Stevens. Het echtpaar Weustenraad Laven krijgt 8 kinderen (5 meisjes en 3 jongens). Drie van de vijf dochter blijven ongehuwd waarvan Toontje Weustenraad wel de bekendste is als juf aan de meisjesschool. Nadat een zoon verhuisd naar Vaesrade om daar te boeren met zijn vrouw Anna Nijsten en de twee andere zonen jong komen te overlijden komt de voortzetting van het boerenbedrijf in gevaar. In 1939 trouwt de jongste dochter Lies dan met Pierre Stevens die dan samen verder boeren.

Op de bruidsfoto zien we in het midden Xavier Heijnen die op 40 jarige leeftijd als laatste van de kinderen Heijnen in het huwelijksbootje stapt met de 5 jaar jongere Fien Weustenraad. Al zijn oudere en jongere zussen zijn dan inmiddels getrouwd. Het huwelijk van Xavier en Fien blijft kinderloos waarmee de familienaam Heijnen meer op de achtergrond raakt.

De "notabele" bruiloftsgasten (de nummers verwijzen naar de foto):

De oudste zus Marie Heijnen (23) trouwt met Alphons Pijls (22) "brievengaarder". Een baan met aanzien in die tijd en hij solliciteert dan ook hogerop naar een burgemeestersfunctie. Het verhaal gaat dat hij die functie misloopt omdat hij de chauffeur van baron Michiels met onvoldoende egards aan het loket heeft behandeld. Netje Heijnen (13) trouwt met Jozef Dormans (12) tot 1936 Hoofd van de School in Lemiers en later in die functie in Heerlerheide. Colet Heijnen (11) trouwt met Jan Bogman (10) die burgemeester is in Schimmert. Saillant te vermelden dat hun zoon Leon Bogman ook bestuurlijke ambities had en begon als vrijwilliger op het gemeentehuis van zijn vader. Later werd hij gemeentesecretaris/ontvanger in Wijnandsrade waar hij een relatie kreeg met de dochter van de burgemeester. Daar werd een oplossing voor gevonden: Leon kon als burgemeester (en met geliefde) in Slenaken aan de slag. Fien Heijnen (20) trouwt met Sjang Diederen (21) de succesvolle graanhandelaar die de markante villa naast de tiendschuur tegenover het station bouwt. En op 21 augustus 1923 moet het groot feest zijn aan de Stationsstraat als op die heugelijke dag een dubbele bruiloft wordt gevierd: Tina Heijnen (14) trouwt met Carl Crombach (15) die de ouderlijke woning aan de stationsstraat overnemen en de jongste zus Tonia (18) trouwt op die zelfde dag met burgemeester Jules Starmans (19)

De boerderijen met herenhuis van de families Weustenraad en Heijnen

De overige bekende namen op deze foto zijn:
2. Lies Weustenraad, 4. Marie Weustenraad, 5. Miel L'Ortije (secretaris Wijnandsrade) 6. Antje Nijsten getrouwd met 7. Jan Weustenraad , 8. Dien Weustenraad, 9. Angelien Nijsten, 24. Baptist Heijnen getrouwd met 25. Hubertina Laeven, 26. 'Tante'Fien Laeven en 27. Juf 'Toontje' Weustenraad,

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Nuth van Toen Varia