De Intocht van burgemeester Starmans 1927

 


Jules Starmans werd in 1927 een beetje plotseling burgemeester van Nuth. Zijn voorganger, burgemeester Cremers (1917-1926) - "die vreemde uit Broeksittard"- was (al dan niet met wat hulp) na 10 jaar "politiek gestruikeld" over zijn eigen te voortvarende maar goedbedoelde woningbouwbeleid.
 
De 31 jaar jonge ambtenaar Jules Starmans die al loco-secretaris was mocht het stokje overnemen. Aan ambities geen gebrek en deel uitmakend van de Nuther elite stond een verdere politieke cariere niets in de weg nadat hij 4 jaar eerder vergeefs geprobeerd had burgemeester van Schimmert te worden
 
Hub Ritzen (dan 15 jaar oud -was hij er zelf bij?- ) beschrijft hoe Jules Starmans als nieuwe burgemeester van Nuth binnengehaald wordt. Het al bijna 'n eeuw oude "ooggetuige" verslag voorzien van het bijpassende beeldmateriaal...
 

"... De intocht begon op een winterse dag in februari 1927. Vanaf de uiterste grens der gemeente in Hommert daalde de feestelijke stoet de kronkelige oude Vaesraderberg af. In het dorp Vaesrade wapperde de vlag van de ranke toren der voormalige hulpkerk en achter de vele heggen stonden de dorpelingen achter de gepoetste goot met hun neus op de smalle kiezelweg te kijken.
Verder ging de stoet door Kathagen, waar de ijverige kantonnier Martinus Brassé met veel moeite de diepste gaten in de waterstraat had weggewerkt. 

Men passeerde de in de winter meestal half verdronken Kathagermolen en trok dan verder over de nog niet genormaliseerde Geleenbeek.

Langs het eenzame café van moeke Harst en de voetbalwei van de Minor naar het Geiterbeekske, want de spoorbrug bestond nog niet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 


Waarschijnlijk heeft de stoet moeten wachten voor de overweg aan de baan. In zijn hoog seinhuis draaide de jager Guuske Houben de slagbomen van de overweg omhoog en de nieuwe burgemeester stond aan de ingang van het feestelijk versierde dorp Nuth, waarvan hij meer dan 32 jaren lang de eerste burger zou blijven.
Wethouder Beckers heette de nieuwe burgemeester en zijn echtgenote welkom onder het wakend oog van Gemeente-Veldwachter Offermans.
 

Door de toen nog landelijke dorpsstraat bereikte de stoet tenslotte het gemeentehuis aan het 'Mevisgetske' ...."
 
 
 
 
 
 
 

Bij het gemeentehuis werden burgemeester en echtgenote door de Nuther schooljeugd toegezongen waarbij een nog heel jonge Sjengske Driessen (nog aan het begin van zijn muzikale carrière) vooraan in het koor de toon mocht zetten.
Na de aubade volgde de officiële installatie van de burgemeester in de Raadszaal van het gemeentehuis.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Nuth van Toen Varia