Van Dorpstraat naar Kerkstraat en weer terug

 Van Dorpstraat naar Kerkstraat en weer terug naar Dorpstraat. 

 

Op deze foto de Dorpstraat begin 1900. De kerk is dan nog niet groots verbouwd en de oude kosterswoning ligt nog pontificaal naast de trappen van de kerk.
 

Vóór 1900 liep je minstens zo makkelijk vanaf "boekhandel Claessens" (voorlangs de kerktoren) over de Kamp naar Kathagen (de blauwe route op de kaart)  als langs de landelijke Geitenweg (de rode route) , zoals dat stuk van de stationsstraat vroeger heette. 



Nà café Driessen en Villa de Wever was er geen bebouwing aan de latere provinciale weg tot aan de Kathagermolen (m.u.v. Huis de Dael). Niet verwonderlijk dat de weg met de meeste bebouwing in die tijd (langs de kerktrappen) de Dorpstraat werd genoemd. 


Met de komst van het spoor en het station veranderde dat en werd de provinciale weg ontwikkeld die vanaf het Molenveld dan ook rond 1930 Stationsstraat gaat heten. Het geeft wel aan hoe belangrijk dat station in die tijd gevonden werd om zo'n lang stuk straat daarna te vernoemen. Met de huidige minimale rol van het station zelfs niet meer voor te stellen.


De Dorpstraat wordt in diezelfde tijd omgedoopt tot Kerkstraat. De Raadhuisstraat ontstaat weer later na de doorbraak richting Stationsstraat.


Met de gemeentelijke herindeling  van 1982 waren er binnen Nuth, Hulsberg, Schimmert, Wijnandsrade nogal wat dubbele straatnamen en was het
noodzakelijk straten te hernoemen om misverstand te voorkomen. Zo behield Hulsberg de Schoolstraat maar werd de gelijknamige straat bij de meisjesschool in Nuth de burgemeester Cremersstraat. Datzelfde gold voor de Kerkstraat die in Hulsberg nog steeds bestaat maar in Nuth weer Dorpstraat ging heten.



 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Nuth van Toen Varia