Frans de Wever: ziekenhuis directeur/arts, huisarts, gemeente-arts, arts binnen het mijn- en spoorwegbedrijf en…. verloskundige!

Frans de Wever (29-01-1869 9-9-1940)

 

Frans de Wever werd geboren in Nuth op 29 januari 1869 in de witte boerderij tegenover de pastorie. Na de middelbare school in Rolduc ging hij medicijnen studeren. Zijn broer August die ook medicijnen had gestudeerd vestigde zich weliswaar als huisarts in Nuth maar had vooral aandacht voor het plantaardig deel van God’s schepping. Frans daarentegen richtte zich voor de volle 100% op de gezondheid van zijn medemens.

Het geboortehuis van Frans de Wever in Nuth

Op verzoek van de burgemeester van Heerlen (ook apotheker net als de vader van Frans) vestigde Frans de Wever zich in 1897 in Heerlen dat dan zo'n 5000 inwoners telt. Dat is niet vreemd in die tijd. Limburg loopt ver achter in dat opzicht. Ter vergelijk: in het westen is er dan al voor iedere 2000 inwoners een huisarts. De praktijk van de Wever beperkt zich niet tot Heerlen maar ook omringende dorpen horen bij zijn werkgebied ...en dat alles de eerste jaren te paard!

In diezelfde periode schieten de mijnen (4 staatsmijnen en 8 particuliere mijnen) als paddenstoelen uit de grond met als gevolg een enorme bevolkingsgroei en toename van patiënten en (ernstige) bedrijfsongevallen. Het enige Ziekenhuis in Limburg ligt dan in Maastricht en de mijnen hebben nog geen eigen geneeskundige dienst.

Op initiatief van Frans de Wever wordt dan in 1904 met hulp van de zustercongregatie "Kleine Zusters van de Heilige Joseph" (die voor de verpleging en de huishouding zorgen) het "Maria Hilfspital" - geschikt voor 25 patiënten- gestart.

Frans de Wever was een enorm gedreven man. Naast ziekenhuis directeur/arts was hij gemeente-arts en arts binnen het mijn- en spoorwegbedrijf en…. Verloskundige!

De revalidatie afdeling met Zander toestellen

Frans de Wever is ook samen met een collega verantwoordelijk voor de Revalidatieafdeling waar patiënten na operatie met hulp van zogenaamde Zander-toestellen weer zo snel mogelijk in goede conditie gebracht worden. Het instituut kwam tot stand onder sterke druk van de mijndirecties die er alles aan gelegen was het personeel weer zo snel mogelijk krachtig aan het kolenfront te krijgen.

Mede gezien de vele, niet zelden ernstige, bedrijfsongevallen waar hij mee geconfronteerd werd zag hij het belang van een goede röntgenafdeling in het ziekenhuis al snel in. De röntgentechniek stond in die tijd nog in de kinderschoenen.

De eerste röntgenapparatuur werd aangeschaft rond 1910 voor ca 3.000 gulden waarvan het grootste deel door Frans de Wever werd voorgeschoten. Uit de jaarverslagen van het ziekenhuis blijkt dat het aantal Röntgen technische verrichtingen (foto’s, bestralingen) snel toeneemt. Van bijna 3000 begin jaren ‘20 stijgt het aantal naar ruim 15.000 in de jaren ’30.

De röntgenafdeling met Frans de Wever links in beeld

 

Frans de Wever had zijn Röntgenkennis opgedaan in Wenen maar helaas zoals zo vaak in die tijd waren de gevaren van de straling in deze pioniers fase onvoldoende bekend en/of werden onderschat.

In 1938 moet de Wever zijn werkzaamheden dan ook neerleggen vanwege zijn verslechterde gezondheid door de 30 jaar lange blootstelling aan de röntgenstraling en de bloedarmoede dien ten gevolge. Op 9 september 1940 overlijdt Frans de Wever.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Nuth van Toen Varia