Nuth 400 jaar bestuurscentrum (1626-2026)

 


Na 400 jaar lijkt er een einde te komen aan Nuth als lokaal/regionaal bestuurscentrum.
 
In 1626 werd Nuth door de Spaanse Koning Filips II verpand aan de familie van Eijnatten die zelf een schepenbank mocht vestigen. Het dorp werd niet langer vanuit Klimmen bestuurd maar vanaf het, binnen de dorpsgrens liggend, kasteel Reijmersbeek.
 
Met een korte onderbreking tussen 1795 en 1800 hield Nuth het bestuur eeuwenlang binnen de eigen dorpsgrens. De bestuurlijke regio groeide door de jaren heen en werd uitgebreid met omringende dorpen zoals Vaesrade in 1821 en bij de gemeentelijke herindeling van 1982 met Hulsberg, Schimmert en Wijnandsrade.
 
In 2026 (dus 400 jaar later) lees ik dat het bestuurscentrum met de bouw van een nieuw gemeentehuis voor Beekdaelen (t.w.v. 17 miljoen €) in Oirsbeek zal worden gevestigd.
 
Dan hoop ik maar weer dat de rekensommetjes met alle inschattingen en scenario’s voor de toekomst goed gemaakt zijn en het belang van de inwoners echt gediend wordt met deze nieuwbouw en concentratie.
 
Het is qua locatie in elk geval weer terug naar de tijd van Napoleon. Na de komst van de Fransen werd in 1795, tegelijk met de invoering van de departementale bestuursvorm aan alle plaatsen beneden de 5000 inwoners het zelfstandig bestuur ontnomen en werd Nuth bij het kanton Oirsbeek gevoegd net zoals Amstenrade, Bingelrade, Brunssum, Geleen, Hoensbroek, Jabeek, Merkelbeek, Schinnen, Schinveld, Spaubeek, Wijnandsrade en natuurlijk Oirsbeek zelf.
Vijf jaar later kwamen de Fransen tot nieuw inzicht en werden de "municipalités de canton" weer opgeheven, waardoor de plaatsen beneden de 5000 inwoners weer in het bezit van een eigen bestuur kwamen.
 
Niets zo veranderlijk als bestuurders en hun besluiten….

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Nuth van Toen Varia