De familie Crijns en muziek in Nuth

 De familie Crijns en muziek in Nuth zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het begon al met de oude meester Crijns (*1861 †1944) die rond 1880 vanuit Amstenrade naar Nuth verhuisde om er als onderwijzer aan de slag te gaan en er zijn hart te verliezen aan een meisje van Martens uit g'n Hel.



Nou was dat niet z'n enige liefde: z'n passie voor muziek was minsten zo groot. Vanaf 1883 (Hij is dan 22 jaar oud) wordt hij benoemd tot dirigent van de Harmonie St. Bavo en zou dat 50 jaar lang blijven. De oude meister Crijns wist de muzikanten tot grote hoogte stimuleren en niet alleen de leden van de Nuther harmonie maar van nog zo'n half dozijn orkesten in de buurt waar hij leiding aan gaf.
Muziek zat bij de familie Crijns in de genen en vader Crijns gaf zijn talenten door aan de kinderen Zoon Sjeng nam vanaf 1933 de dirigeerstok over en de jongste zoon Louis, was -met zijn saxophoon- een drijvende kracht bij de blazers.


De muzikale inzet beperkte zich niet tot de Harmonie. Al in de jaren '30 richtte Louis Crijns een Saxophoon orkest op dat decennia lang optrad bij feesten en partijen. Binnen de kortste keren speelde natuurlijk ook Louis' kinderen Piet en Thei in dit orkest naast hun lidmaatschap van de Harmonie. Dochter Gerda was bij gelegenheid de toetsenist van de band.


In latere jaren was de familie Crijns hofleverancier in orkestleden (ik geloof wel 5 stuks) voor het orkest van Willy Schobben en werd Piet koninklijk onderscheiden voor zijn overall muzikale verdiensten.
En ook vandaag de dag zijn er zeer getalenteerde muzikanten in Nuth en den lande waar de familienaam wellicht niet direct aan Crijns doet denken maar waar die muzikale-Crijns-genen wel degelijk in het bloed zitten. Benieuwd wie we zo allemaal kennen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Nuth van Toen Varia