Hermans: anderhalve eeuw en vier generaties schoolmeesters in Nuth aan drie verschillende scholen...

De kosterswoning annex school bij de kerk

Jan Nicolaas Hermans (*1754 †1836) verhuisde ten tijde van de Franse revolutie met gezin van Hulsberg naar Nuth. In Hulsberg had hij zich bekwaamd als organist en in Nuth konden ze wel een goede organist gebruiken. De functie in de St. Bavoparochie werd gecombineerd met die van koster want van orgelspel alleen kon je niet leven. Daarnaast werd nog een beetje geboerd waarbij de koeien tussen de graven op het kerkhof liepen om het gras kort te houden.

De Franse revolutie propageerde de scheiding van kerk en staat en het was dus niet vreemd dat in die tijd de rol van de onderwijzende kapelaan (die vooral focuste op de Catechismus) geleidelijk maar beslist overging naar die van de wereldlijke koster die ook wat meer aandacht aan taal en rekenen besteedde.
Zoon Jan Hendrik Hermans (*1791 †1860) volgde zijn vader in 1808 op als koster organist en wordt in 1818 benoemd tot onderwijzer. In die tijd wordt nog lesgegeven in het oude en volstrekt ongeschikte kostershuis op het kerkhof. Onder druk van het provinciale bestuur wordt besloten een nieuwe school te bouwen.
 
De school van 1854 tot 1894






Als de nieuwe school in 1854 klaar is wordt Jan Hendrik al vlug opgevolgd door zijn zoon Nicolaas Joseph Hermans (*1822 †1873) . De nieuwe gemeentelijke school voldoet maar voor korte tijd en wordt op last van de inspectie rond 1890 meermaals afgekeurd vanwege de belabberde hygiëne. Reden om in 1894 weer een nieuwe school te bouwen aan de Nuinhofstraat
De school met vier leslokalen aan de Nuinhofstraat anno 1894

 
Vader Leon en zoon René Hermans

Leon Hermans (*1862 †1937) neemt het onderwijzersstokje over van zijn vader en wordt het eerste Hoofd van de dan nog Openbare Lagere School .

Rene Hermans (*1894 †1971) komt in 1915 het team van zijn vader aan de Nuinhofstraat versterken en volgt hem in 1920 op als Hoofd der School die dan al vlug de RK Jongensschool St. Bavo wordt. Een functie die hij tot 1959 vervult.
Al met al dus bijna 150 jaar Hermans' onderwijs in Nuth

Reacties

Populaire posts van deze blog

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Nuth van Toen Varia