Van Huize Nijthuisen in Wijnandsrade naar Huize Heijnen in Nuth

Links landhuis Niethuizen rechts Landhuis Heijnen

Van Huize Nijthuizen in Wijnandsrade naar Huize Heijnen in Nuth.
(Een onverwachte erfenis en hoe Xavier Heijnen aan zijn chique voornaam kwam....)

De meesten kennen het huis boven aan de Stationsstraat als het Crombach-huis verwijzend naar de familie Crombach die er inmiddels alweer 4 generaties woont. Maar het huis werd gebouwd door Leon Heijnen.

Op Nijthuisen bij Wijnandsrade woonde de Maastrichter patriciërs familie Maurissen - Kerens de Wijlré: de advocaat Mr. Xavier Maurissen en Jonkvrouwe Maria Francisca Adelaide Kerens de Wijlré. Of het een gelukkig huwelijk was durf ik niet te zeggen maar feit is dat mevrouw, ook 20 jaar na haar echtgenotes dood, niet bij mijnheer wenste te worden begraven. Het echtpaar had verder geen kinderen en Xavier Maurissen bleef in een enkel graf achter in Wijnandsrade terwijl Adelaide Kerens werd begraven in Maastricht.

Leon Heijnen was jarenlang als koetsier/ knecht in dienst geweest bij mr. Xavier en trouwde in 1884, een paar maanden na het overlijden van de advocaat, met Jozefien L'Ortije, een nichtje van burgemeester Beckers in Nuth.
 
Het moet groot nieuws geweest zijn toen het zegel van het testament van de overleden Xavier Maurissen verbroken werd en bleek dat Leon's werkgever in zijn testament het grootste deel van zijn vermogen aan zijn trouwe knecht en koetsier Leon Heijnen had nagelaten. De Douairière en schoonfamilie Kerens de Wijlré hadden het nakijken...
Toen het jonge gezin Heijnen L'Ortije, inmiddels met 7 kinderen gezegend in Nuth wonend, dan ook wat ruimer wilden gaan wonen was er geen financiële beperking om door aannemer Gerards boven aan de stationsstraat een kapitaal pand te laten neerzetten.
 
En dat de in 1887 geboren zoon de doopnaam Xavier meekreeg hoeft ook niet te verbazen.
Op de foto hieronder zien we het jonge gezin Heijnen L'Ortije met de bekende 6 meisjes en zoon Xavier die in 1927 met Fien Weustenraad zou trouwen.  
Geschat op leeftijd de dames: Maria (later gehuwd met Alfons Pijls van het postkantoor) Antoinette (later gehuwd met Jos Dormans het hoofd der school in Lemiers en Heerleheide) Colette (later gehuwd met Jean Bogman de burgemeester van Schimmert) Josephien (later gehuwd met Sjang Diederen de graanhandelaar) Leontien (later gehuwd met Carl Crombach) en Antonia (later gehuwd met Jules Starmans de burgemeester van Nuth)


 Leon Heijnen en Jozefien L'Ortije met hun 7 kinderen

Reacties

Populaire posts van deze blog

Protestanten en het Katholieke Nuth, Meester van Loo

Een brug verder, die andere Sergeant: Hub Ritzen

Nuth van Toen Varia